Om DRG  |  Kontakt  |  Nyheder  |  Faktaark  |   Log ind

 

Gør noget!

Overlevelseskædens fire led illustrerer, hvad der skal gøres  hvis en person får et hjertestop. Du kan selv gøre en afgørende forskel på liv og død ved at gennemføre de tre første ledDet vigtigste er, at du ringer 1-1-2, begynder hjertelungeredning og evt. henter en hjertestarter i nærheden.

I dag overlever cirka 13 procent et hjertestop uden for hospital i Danmark. Chancen for succesfuld hjertestart falder med 10 procent pr minut, hvis ikke der bliver gjort noget. Derfor er det vigtigt at du gør noget. Internationale undersøgelser viser, at chancerne for overlevelse øges markant, jo tidligere der trædes til.

Når en voksen falder om med hjertestop, skyldes det oftest iltmangel i hjertet som følge af en blodprop i hjertets blodårer. Hjertet begynder at flimre, hjertets pumpefunktionen ophører og blodcirkulationen til hele kroppen stopper. Manglende blodcirkulation giver uoprettelige skader på hjertet og især hjernen i løbet af få minutter, hvis ikke der bliver gjort noget. Derfor er hvert minut livsvigtigt, hvis du står med en person, der har fået pludselig hjertestop.

For hvert minut, der går efter et hjertestop, mindskes risikoen for overlevelse med cirka 10 procent. Chancerne for at overleve afhænger først og fremmest af, hvor hurtigt du sætter kædens forskellige led i gang. Tre af kædens led kan du selv gennemføre, mens du venter på ambulancen: Tidlig erkendelse og hurtig alarmering, hurtig hjertelungeredning (HLR) og stød med en hjertestarter.

Læs mere om hver af overlevelseskædens fire led.