Om DRG  |  Kontakt  |  Nyheder  |  Faktaark  |   Log ind

Hvad er en hjertestarter?

En hjertestarter, også kaldet AED (Automatisk Ekstern Defibrillator), er et apparat, der afgiver et kontrolleret elektrisk stød til hjertet, såkaldt defibrillering, der skal genskabe den normale hjertepumpefunktion.

Når du åbner boksen med hjertestarteren, fortæller en elektronisk stemme dig, hvad du skal gøre. Hjertestarteren har to pads (klistermærker med elektroder), som du placerer på den tilskadekomnes brystkasse. Præcis placering fremgår af hjertestarteren. Hjertestarteren analyserer hjerterytmen og fortæller dig, hvornår du skal trykke på stødknappen og derved give et elektrisk stød, der kan genskabe hjertets normale funktion. Alle kan, også uden forudgående kendskab betjene og benytte en hjertestarter. Apparatet skal blot åbnes og tændes, hvorefter den guider dig i, hvad du skal gøre. Jo hurtigere du tager hjertestarteren i brug, jo større er chancen for, at den vil have en effekt og være med til at redde et menneskes liv. Når ambulancen når frem, tager ambulancefolkene hjertestarteren med på hospitalet, fordi den kan indeholde vigtig information om hjertestoppet, der kan hjælpe i den videre behandling.

Særligt om børn
Du bruger en hjertestarter på samme måde på børn over otte år som på voksne. På børn mellem et og otte år, bør du bruge specielle pads hvis de er til rådighed. Er hjertestarteren ikke udrustet med særlige pads til børn, skal du blot bruge hjertestarteren, som den er. Er det et lille barn (mindre end et til to)barnet mindre end et til to år gammelt placere du de to pads på henholdsvis ryg og bryst på barnet i stedet for at placere begge på brystkassen.

Rundt om i Danmark er der opsat op mod 15.000 hjertestartere.

Mange af hjertestarterne er registreret på hjertestarter.dk, hvor du kan  registrere din hjertestarter og se, hvor den nærmeste er placeret. Samtidig kan du hente viden om brugen af hjertestartere og hjertelungeredning.

Hjertestartere gavner kun, hvis man ved, hvor de er. Derfor er det vigtigt at få registreret alle hjertestartere i landet. Oplysningerne deles med landets Akut Medicinsk Koordinations-vagtcentraler, AMK-Vagtcentraler, så førstehjælpere kan guides til nærmeste hjertestarter, når der ringes 1-1-2

Hjertestarter.dk drives af TrygFonden, som ønsker at gøre viden om hjertelungeredning tilgængelig for danskerne.

Registrer din hjertestarter på www.hjertestarter.dk

Her finder du også et kort, hvor du kan se, hvor de registrerede hjertestarterne er opsat. At tilmelde sin hjertestarter er en god måde at vise at man gerne vil hjælpe andre på.

Sådan bruger du hjertestarter AED from TrygFonden on Vimeo.

Læs om den videre behandling i ambulance eller på hospital:
Avanceret genoplivning