Hjertestarterdagen og COVID-19

Hjertestarterdagen må, som mange andre arrangementer, tage bestik af den aktuelle situation med COVID-19. Læs mere om årets Hjertestarterdag, som både bliver markeret med arrangementer og på sociale medier.

Hjertestarterdagen 2020
Dansk Råd for Genoplivning ser gerne, at Hjertestarterdagen kan afvikles som planlagt, da budskabet om at redde liv ved hjertestop er vigtigt, og dagen giver mulighed for at række ud til mange danskere med det vigtige budskab om at redde liv ved hjertestop.

Vi er samtidig opmærksomme på, at det kræver særlige hensyn at afholde et fysisk arrangement, der overholder de gældende retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. Som aktør skal man derfor overveje, om man kan afholde et arrangement, der lever op til de gældende retningslinjer.

Hjertestarterdagen på sociale medier
Dansk Råd for Genoplivning sætter mange kræfter ind på at gøre Hjertestarterdagen synlig på de sociale medier, hvor vi kan nå en stor del af målgruppen med kreativt, engagerende og oplysende indhold om genoplivning. På Hjertestarterdagen kommer Dansk Råd for Genoplivning bl.a. til at lancere en ny kampagnefilm med en simpel remse om genoplivning efter hjertestop.


Få hjælp fra sekretariatet
Vi opfordrer aktører, som ikke afholder et fysisk arrangement til at benytte sociale medier til at formidle det vigtige budskab om at træde til ved genoplivning og synliggøre Hjertestarterdagen. På Hjertestarterdagen.dk findes en række gratis idéer og indhold til digitale aktiviteter på Hjertestarterdagen.dk. DRG’s sekretariat hjælper gerne med at sparre om ideer og bistår også gerne med at afvikle de digitale aktiviteter, så vidt det er muligt.

Hjertestarterdagen som fysisk arrangement
Dansk Råd for Genoplivning bakker op om et fysisk arrangement til Hjertestarterdagen, hvis du som aktør er i stand til at overholde de gældende retningslinjer, som Sundhedsstyrelsen foreskriver om forebyggelse af smitte med COVID-19. Sekretariatet kontakter i den kommende uge alle tilmeldte aktører for at sikre dette.

Sundhedsstyrelsen anbefaler lige nu en meters afstand mellem deltagere, at flytte arrangementet udendørs, at hænge plakater op om råd til forebyggelse af smittespredning og har et forsamlingsforbud på 50 i flere kommuner. Se Sundhedsstyrelsens hjemmeside og udgivelsen ’Større offentlige forsamlinger’.
 
Kunstigt åndedræt
Dansk Råd for Genoplivning anbefaler at demonstrere hjertelungeredning med hjertemassage og kunstigt åndedræt til Hjertestarterdagen, hvis de gældende retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen samtidig kan følges. Hvis det ikke er muligt at demonstrere kunstigt åndedræt på grund af f.eks. krav om mundbind, demonstreres udelukkende hjertemassage. Dansk Råd for Genoplivning anbefaler da samtidig at fortælle, at kunstigt åndedræt normalt også indgår i genoplivning.

Dansk Råd for Genoplivning følger nøje udviklingen af COVID-19 i Danmark og dens indvirkning på samfundet og opdaterer løbende anbefalingerne i forhold til den aktuelle situation.