DRG og TrygFonden samarbejder om ny, stor indsats på stroke-området
Dansk Råd for Genoplivning vedtog på generalforsamlingen den 15. marts 2018, at rådet fremover vil arbejde for, at flere overlever et stroke med bevaret livskvalitet. Stroke er en samlebetegnelse for akut blodprop eller blødning i hjernen.

Herefter underskrev Jens Flensted Lassen, der er formand for Dansk Råd for Genoplivning en samarbejdsaftale med TrygFonden omkring et 5-årigt samarbejde på strokeområdet, der bl.a. indeholder en borgerrettet indsats, der skal gøre danskerne opmærksomme på symptomerne på stroke og vigtigheden af at alarmere 1-1-2 hurtigt.

 

Paralleller mellem hjertestop og stroke
Dansk Råd for Genoplivning (DRG) har i dag som et af sine hovedformål at sikre, at lægfolk træder til med hjælp, hvis de bliver vidne til hjertestop udenfor hospital. Der er tale om en borgerrettet indsats, som indbefatter, at lægfolk kan erkende hjertestop, tilkalde hjælp fra 1-1-2 og gennemføre basal hjertelungeredning (HLR), indtil den professionelle hjælp når frem. Det er det første, vigtige led i Chain of Survival eller overlevelseskæden.

Stroke-området er under rivende udvikling, hvad angår muligheder for akut behandling med stadigt øgede krav til tidlig erkendelse af tegn på stroke, samt stigende krav til præ-hospital og in-hospital logistik og behandling. Hjertestop og stroke har derfor mange paralleller både i forhold til borgerne og i forhold til sundhedsvæsenet.

Samtidigt er førstehjælp generelt, herunder stroke-området, i stigende grad omfattet af de guidelines der udstikkes af the European Resuscitation Council (ERC). Dansk Råd for Genoplivning (DRG) oversætter og definerer standarden for undervisning i genoplivning, hvorfor en bedre koordinering af DRGs indsats for genoplivning og stroke-området er oplagt.

Facts om stroke i Danmark
Stroke er i dag den 3. hyppigste dødsårsag i Danmark og rammer ca. 15.000 danskere om året. Det svarer til 40 personer hver eneste dag, hvoraf en stor del efterfølgende lever videre med alvorlige fysiske og psykiske handicaps.

Hvis behandlingen iværksættes i tide, er der i dag gode chancer for at behandle stroke med medicin eller en mindre operation. Det kræver, at flere kender de mest almindelige tegn på stroke og reagerer hurtigt ved at ringe 1-1-2.