Tirsdag i efterårsferien bød Hjertestarterdagen på sjove og lærerige oplevelser med fokus på genoplivning. I alt inviterede flere end 60 arrangører landet rundt børn og voksne til at prøve kræfter med hjertelungeredning og til at prøve en hjertestarter.

Alle kan gøre en forskel
I indkøbscentre, svømmehaller, på hospitaler, færgeoverfarter og togstationer stod frivillige instruktører klar til at demonstrere hjertelungeredning for nysgerrige forbipasserende. Til Hjertestarterdagen på Hvidovre Hospital dukkede Erik Pedersen på 88 år op sammen med sin kone.

”Jeg synes, det er en moralsk forpligtelse at kunne hjælpe folk i nød. I november 2016 faldt jeg selv om med et hjertestop midt på gaden og takket være en dygtig kvinde, som kunne hjertemassage og vidste hvor der hang en hjertestarter, blev jeg faktisk genoplevet på gaden. Derfor håber jeg selv at lære, hvordan jeg kan træde til ved hjertestop,” siger han.

Instruktørerne viste de mange fremmødte, hvordan en hjertestarter virker, og Erik Pedersen og konen fik prøvet at trykke på brystet af en genoplivningsdukke og give indblæsninger. De besøgende fik også mulighed for at teste deres viden om genoplivning i årets nye quiz.

Dyst i hjertelungeredning
På Københavns Hovedbanegård stoppede folk nysgerrigt op ved Falck’s storskærm med små ambulanceikoner, som var tilkoblet fem genoplivningsdukker på gulvet. Her konkurrerede børn, voksne og ældre i at give den mest effektive hjertelungeredning og dermed nå først frem til hospitalet.
Teis Krag er paramediciner hos Falck, og han er ikke i tvivl om, hvorfor det er vigtigt at deltage på dagen:

”For os er det afgørende, at flere kan førstehjælp. Vi ved som ambulancepersonale hvor vigtigt det er, at nogen gør noget, inden vi når frem. Det er en afgørende faktor, at nogen har givet hjertemassage og at nogen har hentet en hjertestarter,” siger han.

Hos Falck kunne man dyste i hjertelungeredning

Flere træder til ved hjertestop
Hjertestarterdagen blev for første gang i år markeret over hele verden og for sjette gang blev dagen afholdt i Danmark af Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden med arrangementer i hele Danmark.

”Hjertestarterdagen hjælper os til at nå ud til den brede befolkning og vise så mange som overhovedet muligt, hvad det vil sige at træde til ved et hjertestop. Vi har en fantastisk succeshistorie i Danmark, hvor vidner træder til med genoplivning i 7 ud af 10 hjertestop. Den udvikling ønsker vi selvfølgelig at fortsætte,” siger Jens Flensted Lassen, formand i Dansk Råd for Genoplivning.

Hjertestarterdagen bliver afholdt hvert år den 16. oktober i efterårsferien.

Du kan se billeder fra Hjertestarterdagen 2018 på Facebook

Læs mere om Hjertestarterdagen her