30 internationale eksperter på stroke-området mødtes i weekenden på det historiske Utstein Kloster udenfor Stavanger. Mødet bragte nye og vigtige visioner for det fremtidige arbejde med stroke på verdensplan.

Første møde om stroke på Utstein
Siden 1990 har det hvide Utstein Kloster fra 1200-tallet dannet rammen om skelsættende møder blandt eksperter på genoplivningsområdet med fokus på hjertestop. Weekendens møde er det første, som beskæftiger sig med stroke og samler neurologer og eksperter fra akutberedskaber i hele verden.

”Målet med mødet er at oversætte de erfaringer, vi allerede har gjort os på hjertestopområdet til stroke. Og Utstein klostret er med sin historie det helt rigtige sted at mødes for at forbedre stroke-behandlingen på verdensplan,” siger Freddy Lippert, direktør i Region Hovedstadens Akutberedskab og repræsentant for Global Resuscitation Alliance, som var med-arrangør af mødet.

Eksperterne deltog i seks forskellige sessioner, hvor de arbejdede med praktisk implementering af videnskabelige principper for erkendelse og behandling af stroke inden ankomst til hospital, så langt flere overlever stroke med bevaret livskvalitet.

Video: Se eksperterne i Utstein fortælle om stroke

14 nationaliteter var samlet
Der var i alt 14 nationaliteter repræsenteret ved mødet, heriblandt Kina, Singapore, New Zealand, Australien, USA, Canada, Frankrig, Tyskland og Norge. Fra Danmark deltog forskningschef i Trygfonden, Anders Hede, neurolog Hanne Christensen fra Bispebjerg Hospital, overlæge og bestyrelsesmedlem i Dansk Råd for Genoplivning (DRG) Jesper Kjærgaard og Freddy Lippert, direktør for Region Hovedstadens Akutberedskab.

Flere skal overleve stroke
Det er Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden som i samarbejde med Laerdalfonden har taget initiativ til mødet, der skal sikre, at flere overlever stroke. Hvert år rammes 12.000 danskere af stroke, og det er den 3. hyppigste dødsårsag.

Derfor vil TrygFonden og DRG, udover at samle videnskabelige eksperter, også samarbejde om en kommunikationsindsats, der ruster folk til at tyde tegnene på stroke, så den nødvendige hjælp kan blive tilkaldt.

 

Du kan læse mere om Utstein on Stroke her.

Første møde om stroke på Utstein

Michael Sayre fra akutberedskabet i Seattle, USA

Eksperterne deltog i seks sessioner på klostret

Diskussion om tidlig erkendelse af stroke

Eksperter fra 14 forskellige lande samlet på Utstein klostret.