Alle danskere over 18 år kan nu give udtryk for, om man ønsker genoplivning og livsforlængende behandling, hvis man en dag er ude af stand til at udtrykke sine ønsker.

Behandlingstestamentet er et juridisk bindende dokument, som læger og pårørende skal respektere ved en eventuel behandling. Hvis man som patient er så svækket, at man ikke kan tage vare på sig selv, og man ikke har udfyldt et behandlingstestamente, vil lægerne som udgangspunkt arbejde for at holde en i live.

Patienten får det sidste ord i tre specifikke situationer
I behandlingstestamentet kan der stå, at man ikke ønsker livsforlængende behandling i tre specifikke situationer:

  • Hvis lægerne vurderer, at døden alligevel er nært forestående.
  • Hvis man bliver så svært invalideret, at man ikke længere kan klare sig selv hverken fysisk og mentalt.
  • Hvis man kommer i en tilstand, hvor de fysiske konsekvenser af sygdommen eller behandlingen er forbundet med meget alvorlige og stærke smerter.

Det bliver også muligt at bestemme, at ens pårørende har det sidste ord i forhold til en beslutning om fravalg af behandling som ikke-uafvendeligt døende patient. Men de pårørende får kun det sidste ord, hvis patienten udtrykkeligt har skrevet det i behandlingstestamentet.

Behandlingstestamentet udfyldes på Sundhed.dk og Styrelsen for Patientsikkerhed har udgivet en kort pjece om om det her.

Hør Dansk Råd for Genoplivnings formand, Jens Flensted Lassen, i radioprogrammet “55 minutter” på Radio 24/7 om behandlingstestamentet. Her udfylder han sit eget behandlingstestamente sammen med værten Kåre Svejstrup.

Ugeskriftet for Læger udgav i starten af januar en artikel om behandlingstestamentet, hvor formand Jens Flensted Lassen medvirker sammen med praktiserende læge Anita Mink.
Du kan læse artiklen her (for abonnenter)