Hjertestarter

En hjertestarter er et uundværligt redskab ved hjertestop. Hjertestartere hjælper hjertet med at genskabe sin normale hjertepumpefunktion og er designet til at være nemme at bruge. En hjertestarter kan derfor være med til at gøre en forskel og redde liv. 

Hvad er en hjertestarter?

En hjertestarter er et apparat, der analyserer hjertets rytme og afgiver ét eller flere kontrollerede elektriske stød til hjertet, hvis det er nødvendigt for at genskabe den normale hjertepumpefunktion. En hjertestarter kaldes også en defibrillator eller en AED, der står for Automatisk Ekstern Defibrillator.

Hvordan bruger man en hjertestarter?

I videoen gennemgår vi trin for trin, hvordan man bruger en hjertestarter.

Hjertestarter på børn

Hjertestartere må bruges på alle børn uanset alder. Hvis man har børnepads, bør man bruge dem til børn, der er under 8 år gamle. Hvis der ikke er børnepads, kan man bruge voksenpads til alle børn uanset alder. Pads sættes som vist i videoen på børn også, men sørg for, at pads ikke rører hinanden. På små børn vil man ofte anbringe den ene pad på barnets ryg mellem skulderbladene og den anden pad foran på brystbenet.

Hjertestarter i nærheden

I Danmark er der opsat over 25.000 hjertestartere. Hjertestartere gavner kun, hvis man ved, hvor de er, når man har brug for dem. Derfor er det vigtigt at få registreret alle hjertestartere i landet. 

Mange hjertestartere er registreret på Hjertestarter-Netværket, der drives af TrygFonden. Dansk Råd for Genoplivning anbefaler, at man registrerer sin hjertestarter på dette netværk, så den kan blive brugt ved hjertestop. Det er en god idé at tjekke, hvor de nærmeste hjertestartere er opsat på de steder, hvor man ofte befinder sig, f.eks. bopæl eller arbejdsplads.

Når man har registreret en hjertestarter, deles oplysningerne med landets AMK vagtcentraler, som står for Akut Medicinsk Koordinering, så man kan blive guidet til nærmeste hjertestarter, når der ringes 1-1-2.

Ophæng af hjertestarter udenfor

Det anbefales, at hjertestartere ophænges udenfor, så de er lettilgængelige for vagtcentralen og hjerteløbere. Hvis du alligevel skulle stå i en situation, hvor den nærmeste hjertestarter er bag lås og slå, så har du tilladelse til at smadre en rude for at få adgang til hjertestarteren, da det anses som en nødret ifølge straffeloven, §14.

Brancheforening for Hjertestartere

Brancheforening for Hjertestartere blev stiftet i 2018 og arbejder for at øge overlevelsen efter hjertestop uden for hospital. Dette gøres ved at sætte minimumskrav og standarder for foreningens medlemmer og rådgive myndigheder, brugere og forskningsmiljøer. Målet er at skabe større tryghed hos alle kunder i Danmark og give en fælles garanti for kvalitet. Brancheforeningen er opstartet med støtte fra TrygFonden, og foreningen består af knap 30 medlemsorganisationer og en valgt bestyrelse.

Læs mere om Brancheforening for Hjertestartere.