Hjertestarter

Hvad er en hjertestarter?

En hjertestarter er et apparat, der analyserer hjertets rytme og afgiver ét eller flere kontrollerede elektriske stød til hjertet, hvis det er nødvendigt for at genskabe den normale hjertepumpefunktion. En hjertestarter kaldes også en defibrillator eller en AED, der står for Automatisk Ekstern Defibrillator.

Du kan se, hvordan du bruger en hjertestarter i videoen nedenfor. 

Hvordan bruger man en hjertestarter på et barn?

Hjertestartere må bruges på alle børn uanset alder. Hvis du har børnepads, bør du bruge dem til børn, der er under 8 år gamle. Hvis der ikke er børnepads, kan du bruge voksenpads til alle børn uanset alder. Du bør påsætte pads som vist på tegningerne, men sørg for, at pads ikke rører hinanden. På små børn vil man ofte anbringe den ene pad på barnets ryg mellem skulderbladene og den anden pad foran på brystbenet.

Hvor finder man nærmeste hjertestartere?

I hele Danmark er der opsat over 24.000 hjertestartere. Hjertestartere gavner kun, hvis man ved, hvor de er. Derfor er det vigtigt at få registreret alle hjertestartere i landet. Oplysningerne deles med landets Akut Medicinsk Koordinations-vagtcentraler, AMK-Vagtcentraler, så vidner kan guides til nærmeste hjertestarter, når der ringes 1-1-2.

Mange hjertestartere er registreret på Hjertestarter-Netværket, der drives af TrygFonden. Dansk Råd for Genoplivning anbefaler, at du registrerer din hjertestarter på netværket, så den kan blive brugt ved hjertestop. Det er en god idé at tjekke, hvor de nærmeste hjertestartere er opsat på de steder, hvor du ofte befinder dig, f.eks. dit hjem eller arbejdsplads.

Ophængning af hjertestarter udenfor

Det anbefales, at hjertestartere ophænges udenfor, så de er lettilgængelige for vagtcentralen og hjerteløbere. Hvis du alligevel skulle stå i en situation, hvor den nærmeste hjertestarter er bag lås og slå, så har du tilladelse til at smadre en rude for at få adgang til hjertestarteren, da det anses som en nødret ifølge straffeloven, §14.

Brancheforening for Hjertestartere

Brancheforening for Hjertestartere blev stiftet i 2018 og arbejder for at øge overlevelsen efter hjertestop uden for hospital. Dette gøres ved at sætte minimumskrav og standarder for foreningens medlemmer og rådgive myndigheder, brugere og forskningsmiljøer. Målet er at skabe større tryghed hos alle kunder i Danmark og give en fælles garanti for kvalitet. Brancheforeningen er opstartet med støtte fra TrygFonden, og foreningen består af ca. 30 medlemsorganisationer og en valgt bestyrelse.

Læs mere om Brancheforening for Hjertestartere.