Hjertestop - symptomer og statistik

Hvad er et hjertestop?

Når en person pludselig falder om med hjertestop skyldes det, at hjertets pumpefunktion ophører. Dermed ophører blodcirkulationen til hele kroppen, og kroppens organer får ikke ilt nok og begynder at tage skade. Hjertets pumpefunktion kan f.eks. ophøre, hvis der opstår en blodprop i en af de blodårer, der forsyner hjertemusklen med ilt, eller hvis der af en anden grund opstår forstyrrelse i hjertets rytme, hvor hjertet oftest begynder at slå så hurtigt, at det ikke kan pumpe blodet tilstrækkeligt rundt. 

Hvad er årsagerne til et hjertestop?

De fleste hjertestop kommer som følge af en blodprop i hjertet eller kranspulsårerne, et såkaldt hjerteanfald. Ved et hjerteanfald beskadiges musklen i hjertet, og det kan udvikle sig til et hjertestop. Et hjertestop kan også opstå som følge af en forstyrrelse i hjertes almindelige rytme. 

Hvad er chancen for at overleve et hjertestop?

De fleste personer vil få varige skader eller dø, hvis ikke der bliver gjort noget hurtigt efter hjertestoppet indtræder. Især hjernen vil kunne tage skade i løbet af få minutter, hvis ikke der bliver gjort noget. Chancen for at overleve et hjertestop falder med cirka 10 procent pr. minut, hvis ikke der bliver gjort noget. Omvendt er chancen for at overleve cirka tre gange større, hvis nogen i nærheden giver hjertelungeredning, indtil ambulancen når frem. Derfor er hvert minut livsvigtigt, hvis du står med en person, der har fået pludseligt hjertestop, og det er vigtigt, at du gør noget, hvis du er vidne til et hjertestop.

Flere og flere overlever et hjertestop uden for hospital

Hvert år får godt 5.200 danskere hjertestop uden for hospital. Det svarer til ca. 15 personer hver dag. Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag ca. 16 %. Det er en firdobling siden 2001, hvor kun 3,9 % overlevede et hjertestop uden for hospital i Danmark.  

Det skyldes bl.a., at danskerne er rigtig gode til at træde til med genoplivning, hvis de bliver vidne til et hjertestop. I dag træder vidner til med genoplivning i 79 % af alle tilfælde af hjertestop uden for hospital. Det er en firdobling i forhold til 2001, hvor 19 % trådte til. Og mange flere kan overleve et hjertestop uden for hospital, hvis endnu flere vidner til hjertestop straks giver hjertelungeredning og bruger en hjertestarter. 

90 % af dem, der overlever et hjertestop, får ikke alvorlige mén. 76 % af de personer, der overlever et hjertestop og var i arbejde før hjertestoppet, vender tilbage til arbejdsmarkedet.