Om hjertestop

Hvad er et hjertestop?
Når en person pludselig falder om med hjertestop skyldes det, at hjertets pumpefunktion ophører. Dermed ophører blodcirkulationen til hele kroppen, og kroppens organer får ikke ilt nok og begynder at tage skade. Hjertets pumpefunktion kan f.eks. ophøre, hvis der opstår en blodprop i en af de blodårer, der forsyner hjertemusklen med ilt, eller hvis der af en anden grund opstår forstyrrelse i hjertets rytme, hvor hjertet oftest begynder at slå så hurtigt, at det ikke kan pumpe blodet tilstrækkeligt rundt. 

Chancen for at overleve et hjertestop
De fleste personer vil få varige skader eller dø, hvis ikke der bliver gjort noget hurtigt efter hjertestoppet indtræder. Især hjernen vil kunne tage skade i løbet af få minutter, hvis ikke der bliver gjort noget. Chancen for at overleve et hjertestop falder med cirka 10 procent pr. minut, hvis ikke der bliver gjort noget. Omvendt er chancen for at overleve cirka tre gange større, hvis nogen i nærheden giver hjertelungeredning, indtil ambulancen når frem. Derfor er hvert minut livsvigtigt, hvis du står med en person, der har fået pludseligt hjertestop, og det er vigtigt, at du gør noget, hvis du er vidne til et hjertestop.

Flere og flere overlever et hjertestop uden for hospital
Hvert år får cirka 4.000 danskere hjertestop uden for hospital og cirka 10 procent overlever. Mange dødsfald kan forhindres, hvis vidner til hjertestop straks giver hjertelungeredning.

I løbet af de seneste år er overlevelsen efter hjertestop tredoblet i Danmark. Det skyldes bl.a., at danskerne er rigtig gode til at træde til med genoplivning, hvis de bliver vidne til et hjertestop. Hvis en person får hjertestop, og der ikke ydes genoplivning, overlever cirka 1 ud af 30. Hvis vidner træder til med genoplivning, overlever cirka 1 ud af 8.

76 % af de personer, der overlever et hjertestop og var i arbejde før hjertestoppet, vender tilbage til arbejdsmarkedet. Personer, der modtager genoplivning fra vidner, har 40 % større chance for at vende tilbage til deres job sammenlignet med dem, der ikke får denne hjælp fra vidner.