Hvad er en hjertestarter?

En hjertestarter er et apparat, der analyserer hjertets rytme og afgiver et eller flere kontrollerede elektriske stød til hjertet, hvis det er nødvendigt for at genskabe den normale hjertepumpefunktion. En hjertestarter kaldes også en defibrillator eller en AED, der står for Automatisk Ekstern Defibrillator.

Du kan se, hvordan du bruger en hjertestarter i videoen nedenfor. 

Særlig om brug af hjertestarter på børn

Til børn mellem et og otte år bør du bruge specielle pads, hvis de er til rådighed. Er hjertestarteren ikke udrustet med særlige pads til børn, bruger du hjertestarteren, som den er. Brug kun hjertestarteren til børn under et år, hvis der er børnepads og børneindstilling, og det fremgår specifikt, at den kan anvendes til denne aldersgruppe. Hvis barnet er mindre end to år gammelt, placerer du de to pads på henholdsvis ryg og bryst på barnet i stedet for at placere begge på brystkassen.

Hvor er der hjertestartere? Register din hjertestarter på Hjertestarter-Netværket

Rundt om i Danmark er der opsat ca. 20.000 hjertestartere. Hjertestartere gavner kun, hvis man ved, hvor de er. Derfor er det vigtigt at få registreret alle hjertestartere i landet. Oplysningerne deles med landets Akut Medicinsk Koordinations-vagtcentraler, AMK-Vagtcentraler, så vidner kan guides til nærmeste hjertestarter, når der ringes 1-1-2.

Mange hjertestartere er registreret på Hjertestarter-Netværket, der drives af TrygFonden. DRG anbefaler, at du registrerer din hjertestarter på www.hjertestarter.dk, så den kan blive brugt ved hjertestop. Det er en god idé at tjekke, hvor de nærmeste hjertestartere er opsat på de steder, hvor du ofte befinder dig, f.eks. dit hjem eller arbejdsplads

Brancheforening for Hjertestartere

Brancheforening for Hjertestartere blev stiftet i 2018 og arbejder for at øge overlevelsen efter hjertestop uden for hospital. Dette gøres ved at sætte minimumskrav og standarder for foreningens medlemmer og rådgive myndigheder, brugere og forskningsmiljøer. Målet er at skabe større tryghed hos alle kunder i Danmark og give en fælles garanti for kvalitet. Brancheforeningen er opstartet med støtte fra TrygFonden, og foreningen består af ca. 30 medlemsorganisationer og en valgt bestyrelse. Du kan læse mere om Brancheforening for Hjertestartere på www.hjertestarterbranche.dk.